HTML

Közel-Kelet

2010.04.15. 09:23 toprengojanos

 Mi is az a Közel-Kelet ? Hol is van? Miért Közel-Kelet? Mihez közel?

A Közel-Kelet szóhasználat, elnevezés voltaképpen alig száz éve használatos az újságírói, és tudományos szóhasználatban, amióta az európai nagyhatalmak / elsősorban Nagybritannia,Franciaorszáb stb. / az első világháború után igyekeztek rátelepedni, egymás között felosztani a volt oszmán birodalom számukra stratégiai, gazdasági, politikai okból fontosnak tartott területeit, országait.

Egymás után jelentek meg az olyan királyságok, melyek élén az uralkodó nagyhatalom által alkalmasnak tartott, tőlük függő királyok álltak. Tulajdonképpen nem is földrajzilag, inkább- legalább is a XX. sz végétől- politikailag ide tartozónak számít Perzsia, a mai Irán is, melynek élén 1979-ig sahnak nevezett császár állt. Irán egy, az összes többi iszlám országtól eltérő vallási ág, a siíta követője, ahol különösen most az állam és a vallási vezetés erősen összemosódik.  

Hol is vannak ezek?

Gibraltártól Egyiptomon át Perzsiáig, a mai Iránig. Egyiptomtól Nyugatra a Gibraltárig Maghrebnek,  Egyiptomtól Keletre levő országokat, az Öböl menti szultánságokat is beleértve Masreknek nevezik.

Hol is van? Ott, ahol a mai Damaszkusz körül véget ért a Selyem-út, ahova Jemenből elért a Tömjén út. Az a Közel- Kelet. 

Európa- Ázsia-Afrika csücskében. Ott, ahol valamikor nagyon régen, száz-százötven ezer éve átmászott a neandervölgyi, meg a homo sapiens a mai Palesztinán keresztül Európába. egyesek szerint még 60- 70 ezer évvel ezelőtt Palesztina területén hossszabb ideig együtt is éltek./ Talán a Kárpát- medencében is /

Ott van, ahol a három világvallás - zsidó-kereszténység-iszlám keletkezett. Ott van a Szent- föld. Ott van Jeruzsálem, a Közel- Keleten van Mekka, az iszlám legszentebb zarándok helye, a Kába kő. A mai Palesztinában történt, hogy a honfoglaló zsidók először találkoztak, csaptak össze a már ott talált filiszteusokkal, akik sokak szerint az úgynevezett tengeri népek egyikei voltak, akik még a zsidók legféltetteb kincsét, a FRIGYLÁDÁT is elvették tőlük egy időre, nos ezek az egykori filiszteusok sok kutató szerint a mai palesztinok. A rómaiak óta nevezik így őket.

Ott, ahol egyesek a KÁNAÁNT gyanítják, ahol az egész Palesztinát egyetlen valamire való nagyobb folyó, a Jordán táplálja, ami egyébként a sziriai Hermon hegységben ered, átfolyik a Genezáreti tavon, és a Holt-tengerben enyészik el.    

Miért Közel-Kelet? Mihez közel?

Hát persze: Európához közel. Marokkótól Szíriáig, Szaud- Arábián keresztül az Arab-öbölig különböző eredetú, de a VII-VIII. sz. tól arab nyelvet beszélő iszlám vallású országok - minthogy a Korán arab nyelven íródott- Angliához és Franciaországhoz van KÖZEL. Az más lapra tartozik, hogy az 1588 óta világhatalom Angliának India megszerzése után nagy nehézség volt megkerülni Afrikát, hát nagy ráfordítással ugyan, de megépítették a Szuezi csatornát, így egy füst alatt nem csak Egyiptomot, a mai Írakot, hanem Indiát is kézben tudták tartani. A franciáknak Algéria, Marokkó egy része, a mai Szíria és a mai Libanon maradt, és át tudtak járni a csatornán a távol-keleti szerzeményeikhez.  

PEDIG AKKOR MÉG NEM IS TUDTAK AZ OLAJRÓL.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miisazakozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr721922773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása